Viestin tiedot: Kari A. Hintikka: Osallistuvaa ennakointia kaikille - MikroBitti-kolumni 2007/09 [ennak]

11.09.2007

Permalink 00:18:30, Kategoriat: ennakointi,
        Tallenna del.icio.us Digg

Kari A. Hintikka: Osallistuvaa ennakointia kaikille - MikroBitti-kolumni 2007/09 [ennak]

Kesäkuussa m-cult ry. ja Oikeusministeriö järjestivät seminaarin osallistuvasta ennakoinnista ja sen mahdollisesta käynnistämisestä Suomessa.

Osallistuvalla ennakoinnilla (OE) tarkoitetaan kansalaisten mahdollisuutta osallistua pohtimaan innovaatioiden omaksumista, suhtautumista ja vaikutuksia poliitikkojen, hallinnon ja asiantuntijoiden rinnalla. Esimerkiksi Tanskassa OE:ta on harjoitettu jo reilut parikymmentä vuotta.

Mihin kansalaisten osallistuvaa ennakointia sitten tarvittaisiin? Otetaanpa esimerkiksi äskettäinen pienin klikin johtama Suomen hallittu siirtyminen digitelevisioon.

Valtio ’kehittää’ teknologiaa

Suomessa on kouluesimerkkejä siitä, että ei ole välttämättä hyväksi, kun valtio linjaa teknologiaa. Wikipediasta voi katsoa Suomen valtion, Salora Oy:n ja Hitachin laadukasta Valco-kuvaputkitehtaan menestystarinaa 1976-1980.

Veronmaksajille tuki takkiin 800 miljoonaa markkaa. Huolellinen summa tuohon aikaan.

Sähköinen HST-tunnistuskortti ei ole ollut järin suuri menestys. Se ei toimi isossa osassa tietokoneita ja käytettävyys ei ole kovin korkealla tasolla.

Tuoreehkon tekijänoikeuslain uudistuksen yhteydessä osa kansalaisista ilmoitteli poliitikoille aika aktiivisesti, että "Haloo, kuunnelkaa meitä. Tiedämme kopiosuojausten arjesta enemmän kuin te." Kulttuuriministeri Tanja Karpela kutsui tätä aktiivisuutta masinoinniksi, koska sitä ei tehty postikorteilla ja paperiadresseilla.

En puutu osallistuvan ennakoinnin aatteelliseen puoleen, että joidenkin mielestä kansalaisilla *pitäisi* olla oikeus osallistua uusia innovaatioita koskeviin päätöksiin. Käytännöllisesti katsoen kansalaisilla, ainakin osalla sitä, on kuitenkin usein kollektiivisesti enemmän asiantuntemusta kuin ns. päättävillä tahoilla. Jopa yritysmaailma on huomannut tämän ja esimerkiksi Lego on ottanut harrastajat mukaan kiinteäksi osaksi tuotekehitystä.

OE:n tarpeellisuuteen riittää vilkaisu Digitv.fi:n ja AfterDawn.comin sisältämään laitekohtaiseen infoon. Digitv.fi:ssa on lähinnä linkkejä valmistajien www-palveluihin.

AfterDawn.comissa - ja muillakin saiteilla - voi listata laajan kirjon eri dtv-tuotteita kaikille jakelumuodoille, vertailla ominaisuuksia ja hintoja, nähdä arviointi- ja äänestystulokset, keskustella kuluttajakokemuksista. Ja saada tolkkua tulevaisuuden digitv-tekniikoista vaikutuksineen.

Paina nappia, Hakkarainen

Itseäni kiinnostaisi, miten Suomi aikoo reagoida esimerkiksi orastavaan biohakkerointiin (MB06/09). Tarvitaanko aina Myyrmannin tapaan yksi innokas kokeilija, ennen kuin yhteiskunta heräilee?

Voisiko biohakkerointi olla hyödyksi avoimen lähdekoodin tapaan? Synnyttäisikö se uutta bisnestä Suomeen?

Eipä löydy Googlella ensimmäistäkään mainintaa aiheesta esimerkiksi eduskunnan, vationeuvoston, Tekesin, Sitran tai asiaanliittyvien ministeriöiden saiteilta. Sen sijaan mitä olen keskustellut vaikkapa välillä Helsinki-Jyväskylä, niin katutasolta löytyy kohtuullista tietämystä junassa arki-iltoina.

Tanskassa Teknologiarådetia on pohdittu ja kuunneltu johtaja Lars Klüverin viitoittamana esimerkiksi nanoteknologian vaikutuksia, merenpinnan nousua ja maksutonta julkista liikennettä.

Tanskassa on hiottu osallistuvan ennakoinnin menetelmiä eri tilanteisiin sen mukaan, onko jokin innovaatio vasta kehitteillä vai pitääkö se jo pyyhkiä kengiltä. Nousevia teknologioita ennakoidaan Tanskassa ylipäänsä kansallisesti esimerkiksi Japanin NISTEP:in tapaan ja tulevaisuutta sovelletaan nykyarkeen.

Suomessa taas FinnSight2015.fi-ennakointipaneelin mukaan "Tulevaisuutta on vaikea ennustaa". Suomessa ei ole vieläkään mitään kansallista kristallipalloinstituuttia.

Kun tanskalaiset havaitsevat, että jokin innovaatio on lähellä läpimurtoa, aletaan järjestää muun muassa konsensuskonferensseja sekä julkisia kuulemisia parlamentissa. Niissä kansalaisten annetaan määritellä tavoitteita, miten tuoreisiin härpättimiin pitäisi suhtautua ja miten ne voisivat olla hyödyksi.

Jo tässä vaiheessa aletaan miettiä lainsäädäntöä sekä tapoja, miten tavallinen kansalainen voisi ottaa vempaimen vastaan, kuten vaikkapa ikäihmisten pda-käyttö.

Suomessa taasen 1980-luvulla ihmisiä koulutettiin käyttämään pc:tä ja ms-dosia toteamalla, että "Tuossa on virtanappi. Paina siitä."

Bill Gates biohakkerina

Vaikka Suomessa ei ole vielä varsinaista osallistuvaa ennakointia, niin aiheen asiantuntijoiden (heh) näkemykset ovat jakaantuneet kahteen leiriin. Ensimmäiset korostavat asiantuntijamenetelmiä, kuten Delphi, joissa asiantuntijat edustavat kansaa eduskunnan tapaan.

Toiset ajavat Tanskan teknologiaraadin mallia, jossa kansalaiset tavoittelevat eri menetelmillä, kuten konsensuskonferenssi, yhteistä näkemystä.

Kun Delphissä tiedustellaan anonyymisti joiltain kymmeniltä asiantuntijoilta tulevaisuutta vaikutuksineen, niin malli ei järin eroa nykymenosta, missä yhteiskunta kuulee muutamaa gurua strategia- tai lakivalmistelussa. Toisaalta näiden menetelmien etuna on, että ne nostavat usein esiin vastaisuudessa merkittäviä marginaali-ilmiöitä ja heikkoja signaaleja.

Konferenssi- ja paneelimenetelmissä kansalaiset pääsevät aidosti esittämään omat käsityksenä. Esimerkiksi tekijänoikeuslaki, digi-tv, Blogistanin kirjoittelut ylipäätään tai Assyn grid computing- ja ylikellotuksen maailmanennätys-ohjelmanumerot osoittavat, niin kansalaisilta todella löytyy usein parempaa osaamista kuin viralliselta Suomelta.

Itse edustan aika vantterasti kantaa, että Suomessakin voisi olla jokin instanssi, joka ennakoisi joukkoälyn voimalla vaikkapa sitä, millaisia vaikutuksia geenimanipuloidulla pöperöllä lopulta on, miten Suomen maatalouspäästöt saataisiin kuriin Itämeressä tai kannattaako Bill Gatesin kuitenkaan biohakkeroida moskiittoja (matrixx.fi).

KARI A.HINTIKKA

Tallenna del.icio.usiin Tallenna Digg.comiin
 

www.matrixx.fi

matrixx.info at gmail.com

Merkitse suosikiksi Blogilista.fi:ssa (vaatii rekisteröitymisen).

Tuoreimmat 6

 

www.flickr.com
matrixx2.01's photos More of matrixx2.01's photos
Arkistot
 
Syyskuu 2007 (9)
Elokuu 2007 (18)
Heinäkuu 2007 (2)
Kesäkuu 2007 (15)
Toukokuu 2007 (16)
Huhtikuu 2007 (20)
Maaliskuu 2007 (25)
Helmikuu 2007 (23)
Tammikuu 2007 (23)
Joulukuu 2006 (15)
Marraskuu 2006 (29)
Lokakuu 2006 (21)
lisää...
 
Marraskuu 2014
Ma Ti Ke To Pe La Su
<<  <   >  >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Valitse aihepiiri

 

 

Huolellisia blogeja

Blogilista.fi - kaikkea kaikille (vähintään), kuten Web2.0
Elina Hiltunen - heikkoja signaaleja
HellDesk - asiakkaat käytettävyysongelmina 8-D
HS Teknologia - pioneeri Pekka Pekkala
HS Tiede - tieteen parasta popularisointia
John Battelle - kaikki hakukonebisneksestä
Kari Haakana - media ja IT fiksusti
Kenneth 'Kennu' Falck - kone(id)en kimpussa
Kevin Kelly - gadget-arvioita
Kevin Kelly - Street Use
Kulutusjuhla - huomioita kuluttamisesta
Köyttöliittymäblogi - havaintoja käytettävyydestä
Mediablogi - analyyttisesti mediatrendeistä
MikroBitti net.nyt - erikoista kaikesta
New Scientist - matrixxin suosikkiuutislähde
Public Access - ryhmäblogi kansalais-tv:sta
Pinseri - Sami ja Riitta: suomiblogien klassikko
Some Lab - ryhmäblogi sosiaalisesta mediasta
Tuhat sanaa - arjen digitoitumisesta
Tule, vaisuus - oivaltavasti tulevaisuudesta
Überkuul - virkeitä löytöjä

powered by
b2evolution

b2evolution

Lataa Firefox selain


Asiasanapilvi    >  Blogistan    >  Kalenterihaku    >  Kuukausittain    >  Aiheittain    >  RSS    >  Alkuun
Kommenttispämmibotit, tästä eteenpäin, kiitos. Purnukka odottaa. Täällä on *paljon* mehukkaita mailiosoitteita.